Gavlmalerier i Brande

Brande er kendt i landet for sine gavlmalerier.

Traditionen med gavlmalerier startede i 1968, hvor en gruppe borgere fandt på at invitere danske kunstnere til byen sommeren over, således at de kunne udsmykke byens gavle med moderne kunst. Nogle af de oprindelige kunstværker er forsvundet med tiden, mens andre af de oprindelige er blevet vedligeholdt, så de fortsat kan sætte et tydeligt præg på byen.
Gennem årene er nye malerier kommet til, og Lions Brande har også medvirket hertil i forskellige sammenhænge.

I 2002 betalte Lions for et maleri udført af beboere på det socialpsykiatriske bosted "Ørbæklund". Den lokale kunstner Finn Birkelund var med til at gennemføre projektet.
Det fik titlen "Fang lykken".

I forbindelse med at Lions gennemførte Street art festival i Brande i 2016 blev der udført et såkaldt trompe l'oiel maleri med udgangspunkt i eventyret om Alice i eventyrland. Kunstnerne var Vera Bugatti, Italien og Carlos Alberto Garcia Hernandez fra Mexico.

Ved Street art festival Brande i 2017 udførte de hollandske street art kunstnere Marije Spelboss og Leon Kerr endnu et gavlmaleri over temaet vedvarende energi, idet Brande var et af arnestederne for udvikling af vindmøller til energifremstilling.

I 2018 var det Gregor Wosik og Marion Ruthardt som sammen lavede årets gavlmaleri. Temaet for billedet er konsekvenserne af den øgede forurening af havmiljøet med plastik. På billedet har det taget livet af havfruen, som er blevet viklet ind i net. Billedet findes på Sportsmasters gavl om mod Tømmerpladsen.